Muggarmedtryck.com

Muggar med tryck

Vill ni föreviga ett minne på en mugg eller kanske skaffa schyssta muggar med tryck till företaget? Ni kan själva välja vad ni vill trycka på er mugg; en logga, en bild eller en text ni gillar.

Muggar med tryck

Kategorier
mugs

Muggens historia från då till nu

Alla har muggar i sina köksskåp och de används dagligen, men vet du var muggen kommer ifrån?

Vad är en mugg?

För att ett kärl ens ska få gå under begreppet ”mugg” måste den ha ett handtag av något slag. Finns dIrish_Coffee_Glass_(Mug).svget inget handtag är det en vas, en skål eller annat kärl.

Muggens funktion

En mugg ska hålla värmen på drycken. Botten är sällan platt på en mugg och den kan ha en kant runt, som gör att botten inte rör underlaget. En annan variant är att botten buktar lite inåt.

Äldre historia

De allra äldsta muggarna som har hittats kommer från Japan och Kina, och uppskattas vara ca 12 000 år gamla. Enligt dateringen är de från den yngre stenåldern, det vill säga ca 10 000 år före Kristus. Som en jämförelse kan nämnas att i Sverige hade nätt och jämt den sista istiden försvunnit och det gick endast att bo i södra Sverige. Dessa äldre muggar var tillverkade av lera och troligen ganska tjocka och klumpiga att dricka ur. Efterhand upptäckte man tekniker att göra dem tunnare och finare. Troligen tillverkades även muggar i trä, men eftersom trä multnar finns inga sådana fynd från denna tid. Endast ett par tusen år före Kristus kunde man tillverka muggar i metall, men de passade inte så bra till varma drycker.

Porslin

När porslinet uppfanns på 600-talet blev det en liten revolution inom muggbranschen. Nu gick det att tillverka fina, smäckra, vackra muggar och det fungerade fint att dricka både varmt och kallt ur dem.

Plast

Från ca 1950-talet och framåt tillverkades en mängd nya saker av plast, däribland muggar.

Nutidens muggar

Idag finns så många olika varianter, material, färger och former att det är oöverskådligt. Söker du en mugg med en hund på kan du hitta en. Du kan också beställa dina egna muggar med foton av dina barn. Muggen har även blivit en av vår tids reklampelare. På wikipedia.org/wiki/Presentreklam finns att läsa om hur många företag som trycker upp sin logga på till exempel muggar och delar ut dem som presenter till kunder eller anställda.